Vállalkozásom értékelése

Amikor megnyitottam a vállalkozásomat, tisztában voltam vele, hogy akárhány alkalmazottam is lesz, készíttetnem kell majd egy kockázatértékelést. Ezt törvény írja elő, és ha kihagytam volna, igen súlyos bírságokkal nézhettem volna szembe, ami lehetett volna akár munkavédelmi bírság, vagy fizethettem volna kártérítést, ha az alkalmazottamat baleset éri. A legrosszabbról nem is beszélve, hogy olyan büntetőjogi következménye is van a kockázatértékelés elmulasztásának, ami bűncselekménynek könyvelhető el és akár 1-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel is járhat.

Ezért sem mertem volna kockáztatni. Na, jó, most nem egy nagyvállalkozásra kell gondolni, csak egy kis horgász boltról van szó, de így is meglepett, hogy mennyi kockázati tényezővel kellett számolnom. Ugyanis itt is dolgozunk szikével, és rengeteg egyéb szúró-, vágóeszközzel, késekkel, horgokkal. Sokat kerestem az interneten, hogy melyik munkavédelemmel foglalkozó céget alkalmazzam, így bukkantam az Active Safety csapatára, akik a referenciáikon kívül, kiváló árajánlatukkal is megfogtak. Náluk a munkavédelem hivatás és ez ki is derült, amikor elkészítették a vállalkozásom kockázatértékelését. Felnyitották a szemem a lehetséges veszélyforrásokkal kapcsolatban, a kapcsolókra, amik régi vezetékekkel vannak bekötve, vagy a poroltók szavatossági idejére, és így tovább.

Ezen értékelés alapján, én magam meg tudtam tartani a kötelező munkavédelmi oktatást, így például megmutattam a poroltó helyes használatát is, valamint a kötelező munkavédelmi eszközöket is be tudtam vezetni, kesztyű és cipő formájában. Ezt az értékelést legalább három évente felül kell vizsgálni, amikorra is igyekszem mindent felújítani, hogy a következőnél a lehető leggördülékenyebben menjen minden majd, amit biztosan ismét az Active Safety-vel készíttetek el.